Føler du dig hjemme?

Hjem og det at være hjemme er måske slet ikke et sted, men snarere en følelse. Det er en følelse af, at være i balance, at være tryg, at hvile i sig selv og at høre til. Så er du hjemme.

Dit fysiske hjem er måske også mest af alt de mennesker, der bor der og ikke selve stedet. 

Selvom hjem måske ikke blot er et fysisk sted, men mere en følelsesmæssig tilstand af at høre til og have fundet tryghed, så har de fleste af os et sted, vi kalder hjem. Det har jeg også. 

Vores hjem er ikke bare et sted, hvor du skal hen, men det er et sted, hvor du vil hen. Det er heller ikke et sted, hvor du skal bede om adgang men et sted, hvor du bydes velkommen - af menneskene, væggene, fliserne på gulvet, dørene, billederne på væggen, farverne, stolen i hjørnet, blomsterne og selv græsset i haven.

Det fysiske sted jeg kalder mit hjem skal have rammer, der får mig til at høre til. Når jeg besøger andres hjem, hvor jeg kan mærke de hører til, får jeg ligeledes følelsen af ro.

Men hvad er det der, udover menneskene, skaber den gode følelse?

Det enkle svar er, at hjemmet på den ene side har harmoni og ro i farver og indretning og på den anden side indeholder noget, der fortæller hvem vi er, noget med affektionsværdi. Så personligheden skinner igennem.

Vi kender alle følelsen vi får, når vi besøger en gammel bedstemor med møbler (måske endda lidt for mange) samlet gennem et liv. Billeder af børn og børnebørn sat i skifterammer i forskellige farver og udskæringer. Her føles det rart, fordi du mærker fortællingen om en livsrejse, erfaring og autencitet. Måske mærker du ligefrem et menneske, der har fundet hjem.

Her kan du trygt falde i søvn på divaen.

Modsat kender vi også hjem, der minder om et udstillingsrum eller måske et venteværelse på kommunen. Her mærker du ikke mennesket. Det kan ved første øjekast se rigtig flot og moderigtigt ud, men det mangler liv og sjæl og du er nærmest bange for at sætte dig i sofaen eller betræde gulvet. Vi bliver utrygge, det er koldt og vi føler os lidt ubehageligt til mode. Det er samme følelse jeg kan få, når jeg vandrer på storbyens boulevarder i finansdistrikterne med blanke facader og ingen steder at gemme mig. De små gader i Paris’ latinerkvarter, som jeg besøgte sidste forår, giver en helt anden følelse af liv, tryghed og gemmesteder.

Det skal naturligvis ikke forstås derhen, at nordiske minimalistiske og stilrene hjem ikke kan rumme alt det, der gør det til et rigtigt hjem - med personlighed, åndelige gemmesteder og nærvær.

Det handler for mig om små ting der bryder, på samme måde som den lille sidegade i latinerkvarteret. Det kan være bøgerne i bogreolen, det kan være maleriet, det kan være tæppet og puderne. Det handler også om små ting med affektionsværdi. Ting der fortæller hvem vi er. Det kan være klaveret, et arvestykke,  minder fra en rejse og kunst på væggen, som mit Lui cover fra Frankrig nedefor. Det er med kunst at du især kan sætte dit personlige præg på dit hjem. Vælg altid kunst med hjertet, så man gennem kunsten mærker dit væsen. 

Personlig stil og hvordan vi føler os hjemme er individuelt. Men sammensætning af farver og materialer er afgørende for os alle for at skabe følelsen af hygge og harmoni. Vær ikke bange for at bruge farver i din indretning. Leg med dine yndlingsfarver - der må godt være flere farver. En lille farveklat kan gøre den store forskel. Det skaber både liv og stemning. Jeg kommer med et blogopslag senere, der handler om farvevalg, sammensætninger og materialer. 

Inddrag din oplevelser i din indretning. Hæng billeder af dine minder op og lad dine ting fra dine rejser og oplevelser stå fremme. Det er det mest personlige kunst du kan finde.
Vi har på vores mange rejser rundt i verden bragt smukke masker med hjem, vi elsker dem og de pryder vores vægge.

Behold de vigtigste arvestykker. Bland dine moderne møbler med dem og fremhæv dem ved at give dem en særlig plads. Du får en speciel følelse hver gang du kigger på dem. Jeg bruger f.eks. denne smukke armstol fra Duba fra 1972 som min arbejdsstol. Den passer godt til det moderne skrivebord, hvor træsorterne går igen. 

Når du indretter dit hjem, så tænk over hvem du er, dine behov og hvad du ligger vægt på i dit hjem. Selvom dit hjem skal være præsentabelt, så husk at det fremfor alt skal være varmt og rart at være der for dig. Selvom du ønsker et stilrent hjem, så glem ikke den gamle dame med skifterammerne. Og selvom du elsker fest og farver, så glem ikke at dit hjem skal være i harmoni.  

Kærligst Tina 

Shop now

You can use this element to add a quote, content...